Center for Monitoring and Activism - CEMA

U Čačku je održana radionica i panel diskusija "Dvostruka diskriminacija žena sa invaliditetom u javnom i političkom životu" koju je organizovao Centar za monitoring i aktivizam - CEMA uz podršku Francuske ambasade u Srbiji.

Ovaj događaj je organizovan u prostoru Start up centra uz prisustvo više od 25 žena sa invaliditetom iz svih udruženja kako iz Čačka, tako i iz Užica i celog Moravičkog okruga.Cilj ovakvih skupova je, kako je ovom prilikom rečeno, da se žene osnaže, uključe u procese donošenja odluka, ali i da se podstaknu svi lokalni akteri kako bi im se na ovom putu pružila neophodna podrška. Nažalost, podrška lokalne vlasti je ovoga puta izostala jer je zamenica gradonačelnika, Milica Dačić, koja je najpre prihvatila poziv, odustala od učešća u panel diskusiji. Iako je to bila jedna od retkih prilika da, u ovolikom broju žene sa invaliditetom iznesu svoje probleme donosiocima odluka, to, izgleda, nije bio dovoljan motiv da se na ovom skupu pojavi žena sa najvišom javnom funkcijom u gradu Čačku.

S druge strane, predstavnik Francuske ambasade u Srbiji ataše za saradnju Bertran Mije izrazio je želju da se upozna sa učesnicama radionice, čuje njihove probleme i u veoma prijateljskom razgovoru im posvetio duplo više vremena od predviđenog agendom.


"Francuska Ambasada je trenutno veoma aktivna u borbi protiv svih vrsta diskriminacija i ovo je jedinstvena prilika za zajedničku akciju. Znamo da su zakoni jako dobro urađeni u Srbiji, ali je borba za promenu mentalitata sada veoma aktuelna. Ovo je ujedno i prvi poziv za neku ovakvu zajedničku saradnju na projektu i sigurno ćemo je nastaviti i iduće godine", rekao je gospodin Mije.Na pitanje da li su sankcije i strožije kazne rešenje za regulisanje prava osoba sa invaliditetom u jednom savremenom društvu, pa i u Srbiji, Mije je odgovorio: "Lično ne mislim da su sankcije rešenje, ali važno je da se ljudi podsećaju na to i na neki blaži način upućuju na greške. Ako pogledam Francusku, stvari se jesu poboljšale, ali kroz zajedničko zalaganje i upravo kroz ovakav razgovor i interakciju.''


U Centru za monitoring i aktivizam smatraju da je izostanak predstavnika lokalne samouprave sa ovakvog skupa, loša poruka.

"Lokalna samouprava mora više senzibiliteta da pokaže prema osobama sa invaliditetom, i to je opšti zaključak. Moram vas podsetititi da je Čačak, pored Kikinde, nekada prednjačio u projektu "Gradovi bez barijera". Ako predstavnici lokalne samouprave ne čuju osobe sa invaliditetom i nemaju osećaj za njihove probleme i potrebe, kako misle da ih rešavaju?, poručili su iz Projektnog tima.

Oni dodaju da "nije normalno da je Francuska Ambasada u Srbiji više zainteresovana za probleme žena sa invaliditetom u Čačku nego lokalna samouprava. To je zaista apsurd!", rekla je Svetlana Kojanović, programska direktorka Centra za monitoring i aktivizam - CEMA.

Prisutne dame su pored obraćanja gostiju iz Francuske Ambasade i organizatora skupa imale mogućnost da razmene ideje i mišljenja, da iznesu glavne probleme koji će nakon ove radionice biti dostavljene u vidu izveštaja svim lokalnim samoupravama.