Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se juče sa članovima Radne grupe za izradu Nacrta medijske strategije i sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja.

Nakon što je u Brisel otišla izmenjena verzija nacrta Medijske strategije koju je uradila Radna grupa koju je imenovala Vlada Srbije, premijerka Brnabić zamolila je članove Radne grupe da u najkraćem mogućem roku usaglasi sporna pitanja kako bi u Brisel ovog puta otišao dokument iza koga stoje i novinarska i medijska udruženja i Vlada Srbije. 

Radna grupa za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji, čiji je mandat bio obnovljen u trajanju od mesec dana, završila je rad na usaglašavanju otvorenih pitanja u tom dokumentu i predala ga Vladi Srbije 23. oktobra.

Članovi Radne grupe obavestili su premijerku da su razmotrili i preporuke i komentare na Nacrt strategije koje je izradio dr Frančesko Šakitano, ekspert Evropske komisije iz Brisela.

U skladu sa dogovorom, novi Nacrt strategije i izveštaj koji se odnosi na komentare eksperta Šakitana biće dostavljeni na mišljenje Evropskoj komisiji, a po dobijanju mišljenja očekuje se završetak procedure za usvajanje dokumenta.

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je članovima Radne grupe na konstruktivnom radu u proteklih mesec dana, kako bi dokument bio usaglašen u skladu sa dogovorom, i istakla da je to još jedna potvrda da je proces usvajanja strategije inkluzivan i transparentan. Ona je takođe zahvalila i predstavnicima međunarodnih organizacija i partnerima, koji su aktivno podržali ceo proces usvajanja strategije.

Sastanku su prisustvovali ambasador Kraljevine Norveške Jern Eugen Jelstad, zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Džozef Melot i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

Izvor: Ozonpress

Fotografija: Ozonpress, arhivski snimak