Foto: Cenzolovka.rs

Centar za monitoring i aktivizam - CEMA, u okviru projekta ''Građanski nadzor lokalne vlasti u Čačak'', koji je podržan od Evropske zadužbine za demokratiju, vrši istraživanje o percepciji građana/ki o korupciji na lokalnom nivou.

Centar za monitoring i aktivizam - CEMA, u okviru projekta ''Građanski nadzor lokalne vlasti u Čačak'', koji je podržan od Evropske zadužbine za demokratiju, vrši istraživanje o percepciji građana/ki o korupciji na lokalnom nivou. Objavljujemo orijentaciono istraživanje koje je rađeno sa medijskim radnicima u gradu Čačku.

Medijski sektor ne pruža na pravi način podršku borbi protiv korupcije, jer ne „informišu građane kako bi mogli delovati”, „ne ističu odgovornost građana za korupciju”, „ne upoznaju građane sa posledicama korupcije”, „ne podupiru programe za suzbijanje korupcije”, „ne stvaraju okruženje u kojem korupcija nije dobrodošla”. Razlog za takvo stanje stvari je u tome što jednostavno nisu nezavisni. U medijima se govori o „korupcionaškim aferama”, najavljuju se hapšenja. Ali takvi tekstovi nisu rezultat istraživačkog novinarstva, već su mediji u Srbiji zloupotrebljeni (u većini), tj. plaćeni da ćute, a to se vidi na osnovu prihoda medija od oglašavanja i prihoda od državnih institucija (1/4 ukupnih prihoda).[1] Oni koji se bore da prežive, najpodložniji su korupciji. Moralna osuda ovakvog stanja društva je izostala. O ovome se ćuti.

Uzorak je sačinjen od 21 ispitanika/ce grada Čačka, zaposlenih u lokalnim medijima, od čega je 13 njih muškog roda, a 8 ženskog. Istraživanjem su obuhvaćena četiri portala, dve radio stanice i jedna regionalna televizija. U analizu je uključen 21 validan upitnik.

Na našem portalu ćemo sukcesivno objavljivati delove istraživanja, a krajem godine i finalnu verziju. Rezultate orijentacionog istraživanja o percepciji korupcije medijskih radnika, u pdf formatu, možete preuzeti sa ove stranice.

[1] Aracki, Zoran (2015), „Korupcija i mediji: između estradizacije i etike/Corruption and media: between turning it into showbusiness and ethics”, Zbornik radova 1: 17–20.


Preuzmite PDF dokument