Foto: Cemaforum.rs

U organizaciji Centra za monitoring i aktivizam CEMA u Čačku održana je promocija knjige “Oči u oči sa političkom korupcijom“ autora Siniše Jankovića. Promociji su pored zainteresovanih građana prisustvovali i predstavnici medija uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera. Ova aktivnost je planirana u okviru projekta ‘’Građanski nadzor lokalne vlasti’’ koji CEMA realizuje uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju iz Brisela.

Knjiga ''Oči u oči sa političkom korupcijom'' je priča o Radnoj grupi MUP-a za 24 sporne privatizacije i druge još spornije priče. Autentično kazivanje bivšeg člana Radne grupe, autora Siniše Jankovića, publikovano je od strane UG Institut za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva, u okviru projekta „Suprotstavljanje političkoj korupciji u Srbiji na primeru Radne grupe za 24 sporne privatizacije“. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.  U okviru projekta, do sada je,  uz podršku lokalnih OGD i medija, održano petnaest promocija. U toku su pripreme za promocije u još osam gradova.

Autor Siniša Janković iz Pančeva, radio je 31 godinu na poslovima suzbijanja kriminaliteta, a poslednjih  deset godina bio je šef Odseka za privredni kriminalitet Policijske uprave u Pančevu, kao glavni policijski inspektor. Poslednje dve godine radnog veka bio je šef tima i član Radne grupe UKP-a za 24 sporne privatizacija.

Janković, u prvom licu jednine, opisuje policijske akcije koje je kreirao i u kojima je učestvovao, posebno one koje su opstruisane. Citira razgovore sa nadređenima, ali i akterima političke korupcije, trudeći se da čitalac oseti da je i sam učesnik.

Citat iz knjige (nalazi se na poslednjoj korici knjige):

-        ''Šta se radi, šefe? – koliko-toliko kurtoazno pitanje, kojim načelnik iz MUP-a bez nepotrebnih reči direktno kaže zašto zove i šta ga zanima.

-        Radimo načelniče, nastavljamo provere – kažem mu, znajući za šta se interesuje – eto, sada je u Azotari Alfa tim.

-        Šta kažeš! Gde si ih poslao, šališ se!? – ne može da veruje, zapanjen je.

Kolegu mupovca je obična, zakonita, dugo planirana provera u fabrici o kojoj mesecima pričamo toliko iznenadila kao da sam mu rekao da pretresamo kuću ministra.

-        Ma vraćaj ih odmah, jel vidiš ti šta se radi, jel hoćeš svi da najeb...? – eksplozivno, povišenim tonom i bez daha, reaguje čovek koji bi zakon trebalo da sprovodi a ne da se njegovom sprovođenju čudi i negoduje.

Iznenađen i uplašen, ne boji se za sve, već za sebe. Nema više vremena za uvijene naloge i nemušta objašnjenja, mora da skine masku i jasno kaže da se radi o opstrukciji koju po nalogu moćnih mora da sprovede.

Potpuno nesvestan da sam još tada doneo odluku da napišem ovu priču u sebi kažem:

-        E neće moći ovo tek tako da prođe!''

- „Prvu belešku sačinio sam pre deset godina, to je bilo dve godine pre nego što je Radna grupa osnovana. Na to me je navela direktna opstrukcija predmeta pančevačke Azotare. Nisam bio svestan da sam još tada doneo odluku da napišem knjigu, rekavši sam sebi: „E, neće moći, ovo tek tako da prođe!“ 

Ono što se dešavalo u Radnoj grupi, nakon kratkog perioda euforije,  pretvorilo se u noćnu moru, jer su neki najznačajniji predmeti opstruisani na razne načine. Cilj je bio da se unište, pa je Radna grupa rasformirana, sa neformalnim objašnjenjem da mnogo košta. Tako je Radna grupa sa „troškom“ od 1,5 miliona evra, postala skuplja od mafije, tj. političke korupcije. Niko nije uporedio iznos od 800 miliona eura, koliko je dokazano podnetim krivičnim prijavama. Te je javnost prihvatila takvu odluku. Nakon dve godine rada, tj. više mučenja u Radnoj grupi, politička korupcija, ne da nije pobeđena, nego je napredovala. Jedino što mi je preostalo je da istinu branim pisanjem, te sam se trudio da knjigu napišem na zanimljiv način, koristeći književne elemente, kako bi bila pristupačna široj čitalačkoj publici,“ istakao je Janković.

 Čačanskoj javnosti je bilo veoma zanimljivo da je u timu, koji je u knjizi opisan, bilo i nekoliko članova iz PU Čačak koji su dali priličan doprinos ostvarenim rezultatima. S druge strane, i učešće u kriminalnim radnjama, koje su u knjizi opisane, imalo je nekoliko lica (vlasnika privatnih preduzeća) iz ovog grada.

Udruženje CENTAR ZA MONITORING I AKTIVIZAM – CEMA je nevladino i neprofitno udruženje čiji su ciljevi podrška i osnaživanje razvoja demokratskog društva kroz monitoring, stručne analize, edukaciju i građanski aktivizam. Predstavljanje ove knjige čačanskoj javnosti je sa željom da se doprinese u građanskoj borbi protiv korupcije kao ukorenjene društvene anomalije.

 

 

Ova inicijativa se realizuje uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (EED). Sadržaj nužno ne izražava zvaničan stav EED. Informacije i izneti stavovi su isključiva odgovornost autora.