Foto: Cemaforum.rs

Povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA je pokrenuo niz  kratkih online anketa koje, osim analize stavova građana o korupciji, imaju i edukativni karakter. Ankete su u formi samo jednog pitanja sa ponuđenim odgovorima.

U ovonedeljnoj anketi pitanje je glasilo: Šta znači kada kažemo da pojedinac ima lični integritet?

Ponuđeno je pet odgovora uz mogućnost višestrukog odabira i svi predstavljaju osobine koje je potrebno da poseduje osoba sa integritetom. Učesnici ankete su najveći broj glasova (25%)  dali odgovoru da osoba sa integritetom ne odstupa od svojih principa zarad interesa. Da to mora biti poštena osoba smatra 22 % anketiranih, dok identičan broj učesnika (po 19 %) smatra da osobe sa integritetom moraju imati visoke moralne norme i visok stepen odgovornosti. Za ponuđeni odgovor da integritet predstavlja visok stepen samokontrole opredelilo se 16% anketiranih .

Kada kažemo za pojedinca da ima lični integritet, mislimo na osobu koji ima visoke moralne norme od kojih ne odstupa zarad sopstvenih interesa. Takva osoba je poštena, sa visokim stepenom odgovornosti i samokontrole. Zaposleni, koji obavljaju poslove u državnim organima i institucijama, trebalo bi da pokazuju visok stepen odgovornosti koja ih štiti od učešća u bilo kakvim zloupotrebama.

Što se institucija tiče, integritet institucija je otpornost institucija na korupciju.

Institucije javne vlasti trebalo bi da unaprede sveobuhvatnu borbu protiv korupcije, pre svega, u svojim redovima. Primenom međunarodnih i evropskih standarda, domaće institucije bi, svakako, život svojih građana učinile boljim i bezbednijim.

Plan integriteta je jedna od najmodernijih preventivnih metoda za uspostavu legalnog i etičkog kvaliteta rada lokalnih i republičkih institucija. To je program preventivnog mehanizma određene organizacije. Planom integriteta bi se povećala efikasnost, kvalitet, poštovanje i poverenje u institucije, a posebno u institucije javne vlasti.

 

 

Ova inicijativa se realizuje uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju (EED). Sadržaj nužno ne izražava zvaničan stav EED. Informacije i izneti stavovi su isključiva odgovornost autora.