Analiza i istraživanje koje vam predstavljamo sastavni je deo projekta „Osobe sa invaliditetom – građani reporteri u kriznim situacijama’’ koji sprovodi čačanski Centar za monitoring i aktivizam – CEMA u okviru programa ''Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT'' koji realizuju švajcarska nevladina organizacija HELVETAS Swiss Intercooperation i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje „Građanske inicijative“ uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Osnovni cilj ovog projekta je aktivno učešće OSI u definisanju javnog interesa u oblasti informisanja i proizvodnji medijskih sadržaja koji će doprineti objektivnom informisanju o njihovom položaju, kako u svakodnevnom životu, tako i u kriznim situacijama (Covid 19).

Ovaj dokument je nastao iz potrebe, kako nas, pripadnika nevladinog sektora, tako i velikog broja medijskih radnika, građana i građanki, da se ova oblast preciznije uredi i otklone uočene slabosti kroz tri segmenta: ANALIZA STANJA, ISTRAŽIVANJE i PREPORUKE.

Istraživanje ’’Javni interes OSI u oblasti informisanja’’ je sprovedeno u periodu od 1. marta do 5. aprila, 2021. godine, a vršeno je putem online upitnika i direktnim anketiranjem. U istraživanju je učestvovalo 107 ispitanika/ca, a zanimljivo je da su u znatno većem procentu pripadnice ženskog pola. Takođe, u istraživanju su učestvovali i roditelji dece sa invaliditetom i aktivisti organizacija OSI. Geografsko odredište je dominantno grad Čačak, ali imajući u vidu činjenicu da je istaživanje obuhvatalo i online upitnike, ne isključujemo mogućnost da su svoje stavove iznele i osobe sa invaliditetom iz drugih područja.

Očekujemo da dobijeni rezultati našeg istraživačkog tima, koga su činili iskusni medijski stručnjaci, studenti - volonteri kao i same osobe sa invaliditetom, budu korektivne smernice u budućem radu za sve učesnike u oblasti javnog informisanja.

Ovde možete preuzeti dokument u PDF formatu.


Preuzmite PDF dokument