Foto: Printscreen

Profesionalni mediji i organizacije civilnog društva (OCD) u Srbiji pozivaju ministarku Čomić,  nadležnu za kreiranje okruženja za rad civilnog društva, da prepozna, osudi i spreči napade na civilno društvo i medije koje sprovodi vlast.

Pozivamo i relevantne institucije, kao i sve aktere u društvu da se priključe borbi protiv novog talasa pritisaka na medije i organizacije i da se suprotstave zloupotrebama koje vode ka daljem urušavanju demokratije i vladavine prava. Podsećamo da je položaj medija i civilnog društva odavno označen kao nepovoljan po izveštajima svih relevantnih međunarodnih organizacija.

Profesionalni mediji i OCD ponovo su meta žestoke kampanje koju je, po ustaljenom običaju, poveo predsednik Republike, a nastavili mediji pod njegovom kontrolom.

Predsednik Vučić izneo je brojne neistine o radu organizacija civilnog društva u Srbiji, optužujući ih da rade za strane interese i da su pod kontrolom tajkuna. Vučić je iskoristio odluku privatne kompanije Tviter da stavi oznaku „sarađuju sa vladom Srbije“ na naloge provladinih medija u Srbiji, da pokrene široku kampanju protiv civilnog sektora i malog broja preostalih profesionalnih medija u zemlji. Jedna od najopasnijih, potpuno netačnih, izjava predsednika je optužba da organizacije civilnog društva ne plaćaju porez i da su se bunile kada je trebalo da ga plate. Za razliku od provladinih medija, poput PINK-a, OCD u Srbiji plaćaju poreze i doprinose, podnose izveštaje Agenciji za privredne registre i nikada se nisu bunile protiv toga. Pošto je ovaj podatak sigurno poznat predsedniku Republike, prinuđeni smo da zaključimo da je u pitanju loša namera i još jedan u nizu koraka ka uništenju dela društva koji se bori za demokratiju i vladavinu prava. Srpski telegraf i drugi provladini mediji priključili su se kampanji objavljujući specijalni dodatak o finansiranju i navodnim vezama medija i OCD sa strancima i najavljujući nastavak kampanje, dok su u isto vreme TV Pink i TV Happy najavili ove članke u jutarnjim programima.

Pozivamo domaću i međunarodnu javnost da nam se pridruži u borbi za ove vrednosti, na sve dostupne legalne načine. Pozivamo predstavnike stranih vlada i međunarodnih organizacija da se odrede prema ovoj i svim drugim kampanjama koje se vode protiv slobodnih medija i civilnog društva.

Pozivamo ministarku Gordanu Čomić, u čijem resoru je i razvoj civilnog društva, da se odmah usredsredi na zaustavljanje napada i pokušaja uništavanja sektora i gušenja slobode udruživanja, a ne da pokreće procese koji nemaju nikakav evident rezultatat.

Profesionalni mediji i OCD nastaviće sa još većim žarom da se bore za demokratiju, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava u Srbiji i sigurno nećemo odustati pred neprijateljskim kampanjama vlasti i medija koje kontrolišu.

Potpisnice:

Građanske inicijative

Centar za praktičnu politiku

Beogradski centar za ljudska prava

Fondacija “Sloboda štampe”, Senta

Udruženje Žene za mir, Leskovac

UG Centar građanskih vrednosti, Subotica

Novi optimizam

Centar za održive zajednice, Novi Sad

Glas Šumadije

Tok21

Radio Zlatousti

Fondacija BFPE za odgovorno društvo

Centar za razvoj lokalnih medija

Društvo “Koraci”

iRevolucija

Media i reform centar Niš

Urban-In

Centar za razvoj i demokratiju juga Srbije

Regionalna informativna agencija JUGpress

Centar za evropske politike

A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

PROTECTA

CINS

Asocijacija Duga

NUNS

Fondacija Iskorak

Autonomni ženski centar

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

TRAG fondacija

CRTA

NDNV

Novosadska novinarska škola

Podrinske Šabac

Odbor za ljudska prava Niš

Ozon Media

Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Slavko Ćuruvija Fondacija

Fondacija za mlade Obrenovca

BIRODI

YUCOM

EPUS

Fondacija Jelena Šantić

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Fond za humanitarno pravo

Partneri Srbija

CANVAS

Centar za monitoring i aktivizam – CEMA

Impuls Tutin

Business Info Group

Nova ekonomija

FoNet

Peščanik

Danas

City Smart

Da se zna!

Omladinski centar CK13

VREME

Cenzolovka