Foto: CEMA.rs

Analiza koja je pred vama je sastavni deo projekta „Izveštavanje lokalnih medija u kriznim situacijama“ koji sprovodi čačanski Centar za monitoring i aktivizam – CEMA uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Dokument je nastao iz potrebe za:

  • Unapređenjem kvaliteta programskih sadržaja o rizicima od katastrofa u lokalnim medijima;
  • Razvijanjem saradnje nadležnih organa sa medijima u oblasti promovisanja politike smanjenja rizika od katastrofa i izveštavanja pre, tokom i posle vanrednih i kriznih situacija;
  • Podizanjem svesti i kulture bezbednosti građana u oblasti zaštite, spasavanja i smanjenja rizika od katastrofa.

Dokument se sastoji iz tri ključna segmenta:

  • Analiza stanja – u kome su identifikovani problemi sa kojima se suočava većina medija u Srbiji, sa posebnim akcentom na lokalne medije;
  • Rezultati istraživanja – koje je sprovedeno na pet čačanskih informativnih portala;
  • Preporuke za izveštavanje u kriznim situacijama.

Analiza sadržaja pet informativnih veb portala (www.moravainfo.rs , www.N2.rs ,www.mediaportal.rs , www.glaszapadnesrbije.rs , www.infolider.com) sprovedena je u periodu od 01. jula, 2020. do 31. decembra iste godine.

Uzorak čini 2.652 teksta, a ove jedinice analize prikupljene su sa svih dostupnih sekcija pošto većina analiziranih portala nije imala izdvojenu sekciju Kovid 19. Za analizu je uzet svaki tekst koji je sadržao ključne reči: koronavirus, KOVID–19, kovid, pandemija, epidemija i vanredno stanje.

Ovaj dokument u PDF formatu možete preuzeti na dnu ove stranice.

 

 

 

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Mistarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstava.


Preuzmite PDF dokument