Foto: BTW

U Beogradu je 30. novembra, 2021. godine održana Regionalna konferencija Maraton javnih nabavki - "Ima li napretka",  kojoj su prisustvovali predstavnici Evropske unije, relevantnih institucija, nevladinih organizacija i medija iz regiona. To je bila je prilika da se identifikuju glavni problemi unutar sistema javnih nabavki zemalja Zapadnog Balkana.

Prezentaciju Izveštaja o komparativnom ocenjivanju koji obuhvata rezultate dvogodišnjeg istraživanja pratila je produktivna i uzbudljiva diskusija o ključnim izazovima - povećanju nivoa konkurencije, završava se praksom nekažnjivosti za odgovorne i uspostavljanje adekvatnog i efikasnog sistema kontrole koji će obuhvatiti čitav ciklus javnih nabavki, a posebno izvršenje ugovora.

Jedna od panelista bila je i Svetlana Kojanović, direktorka Centra za monitoring i aktivizam – Cema iz Čačka, koja je zajedno sa koleginicama iz zemalja Zapadnog Balkana govorila o sprovođenju javnih nabavki na lokalnom nivou. Ona je istakla da je nedostatak transparentnosti u procesima javnih nabavki često povezan sa odsustvom lokalnih antikoruptivnih mehanizama zbog čega se grad iz koga dolazi našao na ‘’crnoj listi gradova’’.

Konferenciju je organizovala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija  koja je deo Koalicije Balkan Tender Watch koju još čine Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS iz Crne Gore, Fond za otvoreno društvo BiH,  Centar za civilne komunikacije iz Severne Makedonije i Kosovska fondacija za otvoreno društvo. Regionalni projekat Balkan Tender Watch podržan je od strane Evropske Unije.

 

Izvor: Cemaforum