Foto: cema.rs/ Luka K.

Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, u okviru projekta ''Informisanje u javnom interesu osoba sa invaliditetom'', održao je fokus grupu sa članovima Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Moravičkog okruga, sa sedištem u Čačku.

Ovo udruženje obuhvata  tri opštine: Ivanjicu, Lučane, Gornji Milanovac i grad Čačak, a okuplja više od 300 članova. Organizacija je osnovana 1955. godine i od tada aktivno radi na poboljšanju životnih uslova za slepe i slabovide osobe.

Analizirajući položaj slepih i slabovidih osoba u Moravičkom okrugu, Dejan Tomić ističe da su problemi najizraženiji u ruralnim sredinama.

- U Čačku imamo više mogućnosti, urađen je i jedan zvučni semafor. Gornji Milanovac je, takođe, koliko toliko pristupačan, dok, na primer, u Ivanjici i okolnim selima ne postoji bilo šta od pomoći osobama sa ovom vrstom hendikepa. Zato su prinuđeni da vreme provode u svojim domovima, potpuno isključeni iz socijalnog života. Mi se trudimo da posetimo naše članove, čak i u najudaljenijim mestima, kako bi bar malo uneli radosti u njihove jednolične živote.

Kada je u pitanju saradnja sa medijima Dejan Tomić ističe da se lokalni mediji trude da isprate sve aktivnosti udruženja, ali da je neophodno da se ta saradnja podigne na viši nivo. Pre svega, potrebna im je javna podrška u njihovim aktivnostima koje su usmerene ka lokalnim organima vlasti.

- Ovakve fokus grupe, radionice, a pre svega, druženja nama puno znače. Razgovaramo o različitim temama, nešto naučimo, razmenimo iskustva... Ponekad izrađujemo razne predmete a potom ih izlažemo i veoma smo ponosni na svoj rad. Nažalost, pandemija korona virusa nas je sada sprečila u ovim aktivnostima, ali mi se svi nadamo da će uskoro proći i da ćemo se vratiti našem svakodnevnom životu, kaže Suzana Lazić, članica ovog Udruženja.

 

Problem je i što se često ''ukrštamo sa politikom'', a to ne bi smelo da nam se dešava. Svi moramo da se potrudimo da se više čujemo i da taj glas dopre do donosioca odluka. Da se čuje koji su naši problemi i kako da ih zajedničkim snagama rešavamo. Hvala vam što ste nam pružili šansu da o tome govorimo. Možda je ovo jedan od koraka u tom pravcu, zaključuje Dejan Tomić, predsednik Saveza slepih i slabovidih moravičkog okruga.

CEMA je pokrenula inicijativu za stvaranje pravnog okvira kojim bi se namenski izdvojila sredstva za sufinansiranje medijskih projekata koji se bave položajem osoba sa invaliditetom. Predlog je da se izdvoji 8 - 10% sredstava, u odnosu na ukupan budžet, za medijske projekte posvećene osobama sa invaliditetom. Na ovaj način, njihovi brojni problemi, ali i uspesi i rezultati koje postižu, bili bi vidljiviji u javnom prostoru. Članovi Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih podržali su ovu inicijativu.

 

Izvor: Cemaforum