Strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva do 2030. godine, koju je Vlada Srbije usvojila 4. februara, služi samo za poboljšanje reputacije Vlade pred međunarodnom zajednicom, a ne za suštinsko poboljšanje uslova za civilno društvo, smatra Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa.

Selaković je za Newsmax Adria izjavila da bi ovakav dokument u drugačijim uslovima mogao da poboljša dijalog između države i civilnog društva. U postojećim – teško.

“Međutim, u okolnostima u kojima mi imamo užasne probleme na polju vladavine prava, na polju osnovnih građanskih prava i sloboda, ovakav dokument može da bude na korist samo Vladi i to isključivo za potrebe poboljšanja reputacije pred međunarodnom zajednicom, konkretno u ovom slučaju – Evropskom unijom. Strategija ovakva kakva je, u ovom trenutku apsolutno neće ići u korist civilnom društvu, niti će dovesti do toga da se promeni atmosfera i klima u ovom društvu prema organizacijama civilnog društva”, navodi ona.

Nije izvesno ni da će ovakva Strategija oterati u prošlost etiketiranje i vređanje organizacija civilnog društva od strane državnih zvaničnika, što je do sada bila gotovo redovna praksa.

“To što je tu napisano načelno jeste u redu. Načelno do 2030. godine smo mi dobili jedan lep spisak želja. Međutim, mere koje su tu definisane su vrlo opšteg karaktera, ne zadiru u ono što je srž problema, a srž problema se zapravo tiče toga da se civilno društvo trenutno prepoznaje kao politička opozicija”, zaključuje Bojana Selaković.