Foto: srbija.gov.rs

Narodna skupština Republike Srbije biće raspuštena danas, a takođe i raspisani republički i vanredni parlamentarni izbori za 3. april tekuće godine. Raspuštanjem Narodne skupštine, Vlada će ući u tehnički mandat, ali će nastaviti da radi punim kapacitetom, u skladu sa ustavnim i zakonskim propisima.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Narodna skupština u ovom sazivu, od 3. avgusta 2020. godine do 14. februara, razmatrala i odlučivala o 435 tačaka dnevnog reda. "Doneli smo 265 zakona, od čega 24 po hitnom postupku i 241 po redovnom postupku”, rekao je Dačić na poslednjoj sednici Skupštine Srbije.

Kako je napomenuo, u tom periodu je održano 67 sednica Narodne skupštine koja je zasedala 136 dana.

"Za vreme ovog mandata, bez obzira na primedbe i sumnjičenja, skupština je uspela da donese nekoliko akata veoma važnih za budućnost, a jedan od njih je promena Ustava", rekao je Dačić na kraju poslednje sednice.

Posebno je istakao uspešan međustranački dijalog koji za rezultat ima da će sve stranke učestvovati na izborima.

Podsetio je da je Skupština usvojila Kodeks ponašanja poslanika i da su njen rad pozitivno ocenile evropske institucije kada je reč o broju zakona po hitnom postupku.

Dačić je na kraju zahvalio svima na saradnji i istakao da mu je bila čast da vodi parlament.

Izvor: Cemaforum/N1