Foto: Cemaforum

U Čačku je pre godinu dana otvoreno Medijsko sklonište, tada osmo po redu u Srbiji. Uz podršku Građanskih inicijativa iz Beograda stvorena je sinergija između medija, organizacija civilnog društva i građana. I to onih koji se, pre svega, zalažu za promene u društvu koje "podrazumevaju slobodu govora i razvoj kritičkog mišljenja".

U čačanskom Medijskom skloništu udružene su redakcije: OzonPress.net, Čačanske novine, Ozon radio, cemaforum.rs, Media Team Leader, Epicentar press.rs, N2, Info-lider, Radio Klik FM, GMinfo iz Gornjeg Milanovca i Dah provincije (FORCA) iz Požege.

Prethodnih godinu dana realizovano je više zajedničkih aktivnosti, debata, konferencija. Jedna od inicijativa koja je zadobila veliku pažnju javnosti je Inicijativa za izdvajanje namenskih sredstava za sufinansiranje medijskih projekata koji se bave položajem osoba sa invaliditetom, koju je pokrenulo Udruženje Centar za monitoring i aktivizam-CEMA.

Uz konstantnu podršku građanima koji se aktivno uključuju u proizvodnju medijskih sadržaja slanjem svojih fotografija, pisanjem o problemima, Medijsko sklonište je postalo sinonim za slobodu govora u Čačku.

U toku je projekat Zajednički glas za slobodu medija koji je podržala Evropska zadužbina za demokratiju iz Brisela u koji je uključeno deset medija, članica ove neformalne koalicije.

Izvor: Cemaforum.rs