Internet

 
PRITISCI I NAPADI

Tajna služba smatrala Ćuruviju državnim neprijateljem broj 1


Policijski inspektor Dragan Kecman, koji je 16 godina istraživao ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, našao neke od ključnih dokaza i napisao krivičnu prijavu, rekao je u svedočenju pred sudom da je nekadašnja Služba državne bezbednosti smatrala Ćuruviju „državnim neprijateljem broj 1“.

Zbog svojih saznanja tokom istrage ubistva, ovaj policajac bio je na listi svedoka Tužilaštva od početka suđenja pre tri i po godine, ali je njegovo svedočenje sve do sada sud odbijao da odobri. Sud je i na nedavnom ročištu saopštio da on neće svedočiti, da bi samo sat vremena kasnije, pošto je tužilac ponovio da traži da se Kecman pojavi pred sudom, sudsko veće, na opšte iznenađenje, promenilo sopstvenu odluku. 

Inspektor Kecman je pred sudom rekao da je u Ćuruvijinom dosijeu, u naredbi za njegovo praćenje, video da je tamo navedeno da svojim javnim kritikama i aktivnostima „ugrožava porodicu (tadašnjeg predsednika Srbije) Slobodana Miloševića i (njegove supruge) Mirjane Marković i urušava vlast“.

Izneo je i podatak do kog je došao tokom istrage da nisu svi pripadnici Službe koji su pratili Ćuruviju na dan ubistva čuli naredbu da prekinu praćenje nekoliko minuta pre zločina, pa ga je jedan od njih, Srđan Jovanović, video u retrovizoru kola kako ulazi u pasaž u kome će nekoliko sekundi kasnije biti ubijen.

PRITISCI I NAPADI

Matić kritikovao sudije koje sude za ubistvo Ćuruvije


Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je da u sudskom postupku optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije ima dosta poteza koji navode na oslobađanje optuženih i da bi zbog toga, ali i zbog kršenja odredbi Krivičnog zakona, sudsko veće trebalo da traži svoje izuzeće.

Podsetio je na niz čudnih odluka tročlanog sudskog veća, kao što su puštanje dvojice optuženih u kućni pritvor, pokušaj da iz dokaza izbaci deo izveštaja sa baznih stanica mobilne telefonije o kretanju i komunikaciji optuženih u vreme ubistva, odbacivanje svedočenja inspektora Dragana Kecmana i iskaza dežurnog u beogradskom centru RDB-a Cvijetina Milinkovića, koji je tvrdio da mu je Milan Radonjić naredio prekid praćenja neposredno pre ubistva i dodao da će možda biti preduzete „neke druge mere“.

Viši sud u Beogradu, čije Posebno odeljenje za organizovani kriminal sudi optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, saopštio je da Matić vrši pritisak na sudije. Ovaj sud i nedavno formirano i vlastima blisko Udruženje sudija i tužilaca reagovali su i na pominjanje u medijima imena sudija koje sude za ubistvo Ćuruvije, jer se time „ugrožava samostalnost i nezavisnost sudova“. 

Mediji su preneli da je isto sudsko veće sudilo i u postupku vođi zemunskog klana, Luki Bojoviću, te da je nedavno Vrhovni kasacioni sud, najviša sudska instanca u Srbiji, utvrdio da su sudije prekršile zakon pri donošenju te presude. Istraživački portal KRIK objavio je i da su iste sudije donele kontroverzne odluke i tokom procesa Stanku Subotiću Canetu.

PRITISCI I NAPADI

Pretnje novinarki portala Infocentrala iz Jagodine 


Urednica lokalnog portala Infocentrala iz Jagodine Anita Đukić prijavila je policiji pretnje koje su joj upućene nakon objavljivanja teksta o incidentu u kojem je nepoznato lice na parkingu tržnog centra pretuklo jedan bračni par.

Nakon što su u komentarima ispod nepotpisanog teksta o incidentu otkriveni inicijali navodnog napadača na taj bračni par, urednica portala je dovedena u vezu i sa tom informacijom i sa autorstvom teksta, pa su joj upućene pretnje od osoba koje su opravdavale postupak napadača. Prema rečima urednice portala, pretnje je dobijala i putem SMS-a.

Urednica Infocentrale se do sada osam puta obraćala policiji zbog pretnji koje je dobijala. Pre poslednjih pretnji, njoj je u avgustu ove godine grupa mladića oduzela kameru kada je htela da snimi kuću na koju je bačena bomba.

DRŽAVA I MEDIJI

Brnabić: Nacrt medijske strategije do kraja godine


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za Istinomer da očekuje da do kraja godine bude završen prvi nacrt medijske strategije, koji će biti poslat na javnu raspravu, objavio je Istinomer.

Premijerka je podsetila da je u jednom trenutku bio obustavljen proces na izradi medijske strategije, jer se većina novinarskih i medijskih udruženja povukla iz tadašnje radne grupe, čime je proces izgubio legitimitet, pa je na zahtev udruženja formirana nova radna grupa.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić kaže da je set od sedam konkretnih problema koji zahtevaju urgentnu intervenciju uručen Koordinacionom telu Vlade i da je rok za njihovo rešavanje kraj godine, te da će to biti test političke volje Vlade Srbije da reši probleme na medijskoj sceni.

Suzana Vasiljević, članica Koordinacione grupe i savetnica za medije Aleksandra Vučića, podsetila je da je 2011. u radnoj grupi za izradu medijske strategije bio samo jedan predstavnik medijske zajednice, a da ih sada ima devetoro. Ona smatra da je to dovoljno. „Ako ne mogu da se odupru različitim pritiscima ili ne žele da učestvuju u izradi zakona koji se odnose na njihova prava i slobode, niko ih neće siliti da ostanu deo procesa“, rekla je Suzana Vasiljević za Istinomer.

STRIPOLOVKA

Marko Somborac svakog ponedeljka na Cenzolovci