Center for Monitoring and Activism - CEMA

Centar za monitoring i aktivizam – CEMA iz Čačka je jedna od deset organizacija civilnog društva iz Srbije koja je odabrana da se obuči za primenu Balkan Tender Watch metodologije u cilju poboljšanja upravljanja javnim nabavkama na lokalnom nivou. Namera je da se organizacije iz Srbije potom uključe u postojeću mrežu nevladinih organizacija iz regiona, medija i stejkholdera, i time se stvori osnov za izgradnju veće i znatno snažnije antikorupcijske zajednice Zapadnog Balkana.

Cilj projekta “Aktivno učešće u borbi protiv korupcije u oblasti javnih nabavki” jeste da se na području Zapadnog Balkana (ZB) osnaži uticaj civilnog društva na sprovođenju antikorupcijskih politika i praksi, u okviru sistema javnih nabavki, koristeći pristupanje Evropskoj uniji kao okvir za transformaciju društva.

Ideja ovog projekta jeste da vrši uticaj na vlade zemalja Zapadnog Balkana da sprovedu reforme koje će omogućiti uspostavljanje odgovornog i transparentnog sistema javnih nabavki u skladu sa pravilima EU, kao i da ostvari saradnju sa onim organima vlasti koji su voljni da se uključe u reformske procese.

Koalicija BalkanTenderWatch (BTW) osnovana je 2012. godine, a finansira se od strane Evropske Unije. Koalicija se bavi suzbijanjem i borbom protiv korupcije sa namerom da na području Zapadnog Balkana oformi čvrstu antikorupcijsku zajednicu. Koalicija osmišljava praktične politike, predlaže konkretne mere i vrši nadzor postojećih antikorupcijskih mera, posebno u oblasti javnih nabavki. Članice koalicije su Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji, BiH i na Kosovu, Centar za građanske komunikacije - Severna Makedonija, i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) - Crna Gora. Svih pet članica Koalicije aktivno rade na ostvarivanju dugoročnih ciljeva, ali istovremeno sprovode i individualne akcije.

Prvi trening je održan u Beogradu, početkom oktobra ove godine, a naredni je planiran u novembru u Podgorici gde će ideje, iskustva i sugestije razmeniti organizacije civilnog društva Zapadnog Balkana među kojima će biti i čačanski Centar za monitoring i aktivizam - CEMA.

Stečena znanja naših predstavnica biće i od izuzetnog značaja za realizaciju projekta ''Građanski nadzor lokalne vlasti u Čačku'', koji je podržala Evropska zadužbina za demokratiju iz Brisela, a čiji je  cilj pojačan kontinuirani građanski nadzor sa fokusom na koruptivne pojave, između ostalog, i u sferi javnih nabavki.