U Podgorici su održani treći EU-Western Balkans Media Days, treća godišnja konferencija o medijima u regionu koja se održava pod pokroviteljstvom Evropske komisije i Komesarijata za proširenje. Konferenciji je prisustvuje više stotina novinara s područja regiona Zapadnog Balkana, među kojima je i Svetlana Kojanović, programska direktorka Centra za monitoring i aktivizam - CEMA.

Dosadašnji komesar za proširenje Johannes Hahn iako je bio najavljen ne prisustvuje konferenciji zbog promena u sastavu Evropske komisije i obaveza koje ima u tom sektoru. On se konferenciji objavio video porukom putem koje je poručio kako je sloboda medija i medijska situacija na Balkanu veoma važna za proces proširenja, ali i da je celi proces od krucijalnog značaja za region.

Uz Hahna na početku konferencije prisutnima se obratio i ministar za kulturu Crne Gore Aleksandar Bogdanović koji je poručio kako nijedan napad na novinare ne sme ostati nerešen. Christian Danielson, generalni direktor Direktorata za proširenje, u pozdravom govoru je naveo sve ono što EU preko Komisije radi na procesu proširenje, a posebno u oblasti vladavine prava.

Osim ovog događaja, Evropska zadužbina za demokratiju iz Brisela upriličila je i sastanak sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje uz podršku EED-a realiziju mnogobrojne inicijative u zemljama zapadnog Balkana. Bila je to prilika za međusobno upoznavanje, razmanu iskustava i razmatranje mogućnosti za saradnju u cilju unapređenja demokratskih vrednosti na ovim prostorima.