U Podgorici je 17. i 18. decembra, 2019. godine održana Regionalna konferencija ''Transparentnost, nadzor i kontrola procesa javnih nabavki na Zapadnom Balkanu'' i Regionalna radionica '' Monitoring javnih nabavki od strane civilnog društva na Zapadnom Balkanu''.

Ovom događaju prisustvovalo je više od 50 organizacija civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici državnih revizorskih institucija, državnih institucija koje su nadležne za oblast javnih nabavki kao i predstavnici Koalcije Balkan Tender Watch. Konferenciju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS iz Crne Gore zajedno sa Fondom otvoreno društvo BiH, Fondacijom za otvoreno društvo Srbija, Center for Civil Communications Makedonije i Kosovo Foundation for Open Society (KFOS), u okviru okviru regionalnog projekta Balkan Tender Watch-a podržanog od strane Evropske Unije.

Cilj konferencije je bio da se prezentuje stanje u javnim nabavkama u zemljama Zapadnog Balkana. Predstavljeni su relevantni segmenti komparativnog izveštaja o evaluaciji sistema javnih nabavki u BiH, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji. Pored ostalog, na koferenciji je istaknuto da u zemljama Zapadnog Balkana korupcija “pojede” 25% vrednosti javnih nabavki.

Regionalna radionica je bila posvećena predstavljanju 11 projekata koji su podržani u okviru Konkursa na kome je učestvovalo 50 organizacija civilnog društva iz zemalja zapadnog Balkana. Svoj projekat predstavile su i menadžerke Centra za monitoring i aktivizam – CEMA iz Čačka, Svetlana Kojanović i Marija Nedeljković Pravdić, koji je podržan, uz još dva iz Srbije, od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, inače članice Koalice Balkan Tender Watch-a.

Cilj projekta ‘’Transparentnost javnih nabavki na lokalnom nivou kao princip dobre uprave’’ je povećanje transparentnosti i odgovornosti lokalne vlasti u gradu Čačku prilikom sprovođenju postupaka javnih nabavki uz primenu principa dobre uprave kodifikovanih od strane Saveta Evrope. CEMA će ovaj projekat realizovati u periodu od 15.12.2019. do 15.10.2020. godine i obuhvatiće analizu četiri sprovedene javne nabavke u gradu Čačku.

Izvor: cemaforum.rs