U najkorumpiranojoj državi u Evropi, kao što je Srbija, postoji sumnja na sve iz vlasti da su sistemski korumpirani, kazala je članica vladinog Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić.

Ona je za portal Direktno.rs ocenila da u Srbiji ne postoje organi za borbu protiv korupcije.

„Ministarstvo pravde koje je po strategiji imenovano za organ za borbu protiv korupcije kao i Agencija za borbu protiv korupcije nisu tela koja su pokazala interes za tu borbu“, ocenila je Jelisaveta Vasilić.Podsetila je da je Aleksandar Vučić došao na vlast 2012. godine „s obećanjem da će se boriti protiv korupcije“. „Posle osam godina Srbija je s razlogom postala najkorumpiranija zemlja u Evropi, što znači da se predsednik države nije borio protiv korupcije“, ocenila je Vasilić.

Navela je da je Savet za borbu protiv korupcije podneo u proteklih osam godina 40 izveštaja o sistemskoj korupciji, ali da vlast ni na jedan izveštaj nije reagovala.

„Ova vlast, počev od premijera pa do predsednika države, nikada nije pokazala želju za borbom protiv korupcije“, navela je članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Upitana da li vrh vlasti omogućava korupciju, Vasilić je odgovorila da to kaže i EU. „Sa tim zaključkom saglasan je i Savet za borbu protiv korupcije. Saglasna sam da je u svakoj sistemskoj korupciji umešana vlast i da svojim činjenjem ili nečinjenjem vlast omogućava korupciju“, navela je Jelisaveta Vasilić.

Ocenila je da je ponašanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u odnosu na pravosuđe „potpuno nedozvoljeno“.

„On nema pravo da prikuplja dokaze, da ceni dokaze, da utvrđuje ko je kriv a ko nevin, jer ovakvo ponašanje predsednika je ne samo kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima već i našeg Ustava“, navela je Jelisaveta Vasilić.

Dodala je da je Savet za borbu protiv korupcije više puta tražio sastanak s Anom Brnabić kako bi je upozorili na stalno povećanje sistemske korupcije ali da premijerka nikada nije imala vremena za to. „Postoji očigledna namera izvršne vlasti da ugasi Savet, odnosno da obesmisli njegov rad“, navela je Jelisaveta Vasilić.

Izvor: Danas