Foto: cema.rs/ Luka K.

Marija Karadarević je rođena u Užicu 1982. godine gde je završila Ekonomsku školu. Radi u Telekom - u. Članica je Udruženja dečje i cerebralne paralize Zlatiborskog okruga. Umetnica u duši. Kako sama kaže, „povremeno i sa velikom radošću“  bavi se glumom jer pozorište obožava, dok je poezija deo njenog bića.

''Moja podsvesna borba da budemo svi jednaki je upravo ono zbog čega se uvek prvo predstavim kao pesnikinja, pa tek onda kao osoba sa invaliditetom'', počinje svoju priču ova divna devojka koja vas već pri prvom susretu zapljusne svojim vedrim duhom i optimizmom u tolikoj meri da se osećate postiđeno ako se osećate drugačije.

''Svaka osoba sa invaliditetom, koji je nastao od rođenja, se od malena suočava sa različitim problemima. Tek kada dođe period puberteta postaju ''svesni sebe'' i svih prepreka sa kojima se susreću. Međutim, najveće prepreke su u glavi, a pronaći način da se one prevaziđu je suština naše borbe sa sobom i okolinom. Od nas zavisi na koji način ćemo srušiti predrasude. Kako sam sebe doživljavaš takvu ćeš poruku poslati onome ko je sa druge strane. Ne kažem da je lako, ali to je jedini put'', tvrdi Marija.

Ona je, kako kaže, ''sa godinama i zrelošću shvatila da ipak postoje segmenti društva u kome osobe sa invaliditetom, bez obzira na njihov trud i angažman, nisu ravnopravne''. Razlog ne leži samo u njima samima već i u drugim ljudima koji vekovima žive uz stereotipe i predrasude. ''Međutim, to nikako ne sme da se prihvati kao model koji se ne može menjati, a suština je da te promene moramo da iniciramo mi sami'', poručuje pesnikinja nežnog srca i obrazlaže svoj stav:

''Svako od nas u sebi poseduje unutrašnju snagu koja ga gura napred. Trudila sam se da svoju snagu prenesem i na druge osobe sa invaliditetom ali je važno da i oni u tome učestvuju. Što se mene lično tiče, mislim da bih bila jaka i bez invaliditeta. Ovo mi je samo pomoglo da budem istrajnija u nekim stvarima. Morate pričati sami sa sobom i prepoznati svoje potrebe i želje. Ali, najveći je problem uskladiti želje, posebno kada su želje veće od mogućnosti koje ima vaše telo. U suprotnom stvarate uslove da ugrozite vaše psihičko zdravlje. Naravno, i ja imam strah od mnogo čega, ali trebalo bi ići u susret tom strahu, suočiti se sa njim'', ističe Marija.

Marijinu poeziju je „otkrio“ Hadži Dragan Todorović koji je na margini njene pesme „Putovanja“ zapisao: „Putujemo znani i neznani, vozovima i jezikom kao sredstvima, kratko zastajkujući na peronu nadanja, čiju ćemo veru preneti u kupe, u kome, često, ćutimo kraj saputnika jer on ne čuje kako iz nas progovara poezija u kojoj je i on jedno vreme kakav takav gost.“

Jedne prilike je, u svom pesničkom maniru, na najlepši način opisala taj put koji je ona izabrala i kojim hrabro korača:

''Neki mostovi su porušeni, neki učvršćeni a ima i novoizgrađenih. Koračam sitnim ali sigurnim koracima bez preteranih očekivanja. Vetar je prisutan, ali mu lakše odolevam.''

Za sve ljude izolacija i socijalna distanca u doba pandemije izazvane korona virusom je nešto što je došlo neočekivano i potpuno je novo iskustvo. Ali za osobe sa invaliditetom, koje problem socijalne isključenosti prati od rođenja, ovo je dodatna muka. Marija kaže da se teško miri sa novonastalom situacijom i da joj posebno nedostaju kulturne manifestacije.

''Teško mi pada ta lakoća življenja i prilagodljivost ljudi životu bez kuture. Nedostaje mi sve. Ali, s druge strane, u periodu korone sam nekako postala svesnija svoje sitauacije. U izolaciji sam, na primer,  razmišljala o svojim greškama i obećala sebi da ću mnogo toga promeniti. Tako zatvorena sama sa sobom imala sam vremena da analiziram svoje postuke i uočim greške. Trudiću se da ih otklonim.''

Marija Karadarević je do sada je objavila nekoliko knjiga sa grupama autora i dve samostalne zbirke: ''Most na vetru'' i ''Pametna žena''. Na pitanje da li je svaka pametna žena i srećna, uz široki osmeh i kratku pauzu, nam odgovara:

''Mislim da pametna žena jeste specifična jer je srećna onoliko koliko joj razum dozvoli. Srećna je onoliko koliko se ta sreća ne kosi sa njenim moralnim načelima i principima. Znači, kontroliše svoja osećanja. Da bi bila srećna...''

 

Podkast u kome je gost Marija Karadarević možete pogledati OVDE.

 

Izvor: Cemaforum.rs