Foto: cema.rs/ Luka K.

Pobeda, pehar ili medalja je životni san svakog sportiste, bilo da je svetski kalibar ili član nekog malog, lokalnog kluba. A kada im se konačno posreći, na grudima zasijaju medalje i u nebo vinu pehari, da li ste se ikada zapitali čije su ruke stvorile te dragulje koje su pobednicima ispunile životni san?

U Čačku je 1999. godine osnovano Udruženje paraplegičara Čačka. U okviru udruženja, 2005. godine pokrenuli su preduzeće za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom - PEHAR.  Proizvode i graviraju pehare i medalje koji su se našli na pobedničkim postoljima i van granica Srbije. Zanimljivo je da su kao trofejni sportisti često na svojim grudima slavodobitno nosili odličja koja su sami izradili. O njihovim profesionalnim i sportskim uspesima razgovaramo sa Vladanom Petkovićem, predsednikom Udruženja paraplegičara Čačka, koji se najpre osvrnuo na same početke njihovog rada.

- Preduzeće “Pehar”  je prvo u ovom delu Srbije osnovano po Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Bilo je jako teško u početku i kada se vratimo u taj period ni sami ne znamo kako nam je sve to uspevalo. Verovatno su mladalački polet, entuzijazam i želja da se profesionalno dokažemo bili presudni. Osvajali smo deo po deo tržišta, širili proizvodni program, svakodnevno se suočavali sa novim izazovima i na kraju uspeli da dosegnemo i do kupaca van naše zemlje.

Preduzeće ''Pehar'' trenutno ima 6 zaposlenih osoba sa invaliditetom na neodređeno vreme i više povremeno angažovanih lica. Iako se najavljuje donošenje Zakona o socijalnom preduzetništvu u ovom čačanskom Udruženju kažu da će, najverovatnije, zadržati staru formu organizovanja. Novi zakon će svakako inicirati osnivanje novih preduzeća ali njegova manjkavost je, kako ističu, obaveza da se u startu uposli veći broj radnika nego što su realne mogućnosti.

Iako predstavnici lokalne samouprave u Čačku deklarativno ne propuštaju priliku da istaknu svoju brigu i podršku osobama sa invaliditetom, praksa ih, nažalost, demantuje. Pre nekoliko godina, čačanski funkcioneri  su bili jedini na svetu koji su  4. decembar obeležili kao dan osoba sa invaliditetom. Razlog je što su se tek prethodne večeri, u informativnim emisijama lokalnih medija, podsetili da je to, zapravo 3. decembar. U gradu na Moravi ovo se već prepričava kao anegdota. Ili crni humor...

- Nacrt Zakona predviđa da se prilikom osnivanja preduzeća uposli najmanje pet osoba sa invaliditetom što je, na osnovu našeg iskustva, nerealno. Naš predlog je bio da to u startu budu dve osobe a da se nakon toga broj zaposlenih širi u skladu sa razvojem preduzeća. Uz ove izmene siguran sam da će se mnogo vše udruženja odlučiti na ovaj korak, kaže Vladan Petković i dodaje da su oni u svakom trenutku spremni da sa svojim kolegama razmene iskustva i pruže im svaku vrstu savetodavne podrške.

Značaj razvoja ovakvih preduzeća je višestruk. Osim činjenice da je najranjivijim grupama obezbeđen siguran izvor prihoda, nemerljiv je značaj njihove socijalne uključenosti i psihološke snage. Petković ističe da solidnu podršku dobijaju od republičkih institucija što im često, pre svega finansijski, pomaže u servisiranju obaveza prema zaradama zaposlenih ili pripadajućim porezima i doprinosima. Nažalost, takva vrsta podrške izostala je od strane lokalne samouprave koja u svojim budžetima nema planirana podsticajna sredstva za razvoj ovakvih preduzeća. Ono što se mora pohvaliti je da je Udruženje dobilo novi, veći prostor  u kome će se dalje širiti i razvijati svoj proizvodni program.

Preduzetnički duh i uspešni poslovni rezultati samo su jedna od vrlina koje krase ovo Udruženje. Rame uz rame  uz nju idu i sportski duh i sportski rezultati na koje su posebno ponosni. Udruženje je osnivač i dva aktuelna sportska kluba:  Sportski klub „Grebići“ i Stonoteniski klub invalida Čačka „ČA“.  Ove godine, treći put za redom, na Republičkim sportskim igrama paraplegičara i kvadriplegičara Srbije održanom u Vrnjačkoj Banji, osvojili su prva mesta u ženskoj i muškoj konkurenciji. Takođe, sveukupni su pobednik igara u kojima je učestvovalo 15 ekipa iz Srbije i 4 sa prostora bivše Jugoslavije.

- S obzirom da i za ovu manifestaciju naše preduzeće izrađuje pehare i medalje, sa nama se kolege šale i kažu: Vi od ovoga što donesete na takmičenje pola vratite u Čačak. Nama je, naravno, milo i ponosni smo što naš grad predstavljamo u naboljem svetlu.

Da podsetimo, Srbija je zemlja sa najvećim ekonomskim nejednakostima u Evropi, mereno prema prihodima, i zemlja u kojoj više od petine zaposlenih ima niske zarade, a preko 2,7 miliona stanovnika živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Vlada Srbije nekritički objavljuje vesti o iskorenjivanju ekstremnog siromaštva u Srbiji, mada ono nije već decenijama relevantna kategorija za Srbiju. Dokaz za to je da je Srbija jedina država u regionu koja nije preduzela po­sebne mere podrške za najsiromašnije tokom KOVID-19 krize, već se ta podrška bazirala na nekoj vrsti uravnilovke. Međutim, i pored negativnih trendova, postoje modeli poslovanja koji bi mogli stvoriti pozitivne pomake u društvu. Najbolji primer za to je preduzeće ‘’Pehar’’ iz Čačka koje smo delimično predstavili. 

ADRESA:

Preduzeće ‘’Pehar – UP’’ d.o.o. Čačak, Ul. Solunska, br.20

Telefon za kontakt: +381-32-33-44-13, e-mail: info@upc.rs

 

Podkast u kome je gost Vladan Petković možete pogledati OVDE.

 

Izvor: Cemaforum.rs