Foto: cema.rs/ Luka K.

U Srbiji – zemlji rastočenih vrednosti, ne može se govoriti o profesionalnom izveštavanju medija kao opšteprihvaćenom standardu. Prorežimski mediji su fokusirani na senzacionalizam, tabloidizaciju, promotivnu kampanju aktuelnog režima... Nezavisni mediji su ekonomski osakaćeni, kadrovski desetkovani, pa sve i da imaju želju i nephodna znanja za izveštavanje o položaju OSI – onemogućeni su zbog navedenih problema. Zato je jako važno da se sredstva svih građana usmere ka unapređenju trenutne medijske slike.

Obaveza korisnika budžetskog novca je da svim građanima obezbedi kvalitetno informisanje, a lokalna samouprava da to podrži kroz transparentnu distribuciju sredstava. Nažalost, u gradu Čačku, već godinama iznos sredstava za projekte koji se bave položajem OSI je oko 2-4%, iako više od 10% građana iz ove ranjive grupe čini lokalnu populaciju.

Kako bi se promenila aktuelna situacija, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA je, u saradnji sa lokalnim nezavisnim medijima, OCD koje se bave položajem OSI i građanima pokrenuo inicijativu za izdvajanje namenskih sredstava (8-10% od ukupnog budžeta) za sufinansiranje medijskih projekata koji se bave položajem OSI. A kako bi se sa čvrstim argumentima započela ova zagovaračka inicijativa, Istraživački tim Centra za monitoring i aktivizam – CEMA je izradio Analizu ''Informisanje u javnom interesu osoba sa invaliditetom'' koja se sastoji iz tri ključna segmenta:

  • Analiza objavljenih medijskih sadržaja u pet lokalnih medija, u drugoj polovini 2020. godine, koje se odnose na izveštavanje o položaju OSI u kontekstu pandemije Covid-19;
  • Istraživanje: Šta je javni interes osoba sa invaliditetom u gradu Čačku u oblasti javnog informisanja?
  • Preporuke za medije, osobe sa invaliditetom i lokalnu samoupravu.

Autorski tim Centra za monitoring i aktivizam čvrsto veruje da će ovaj dokument biti primer dobre prakse za prikupljanje informacija, targetiranje tema i izveštavanje o ranjivim grupama. Na osnovu predloženog modela, u narednom periodu se mogu uključiti i članovi ostalih marginalizovanih grupa, koji nisu obuhvaćeni ovom Analizom (žene 55+, mladi, stari, Romi...) čime bi se unapredila njihova vidljivost u lokalnim medijima.

Dokument možete preuzeti na dnu ove stranice.

 

 

 

 


Preuzmite PDF dokument