Cenzolovka

PRITISCI I NAPADI

Funkcioner BIA optužio pojedine novinare da su strani agenti


Funkcioner BIA Marko Parezanović izjavio je na konferenciji „Ka bezbednijoj Srbiji“ da najveću pretnju Srbiji predstavlja „prikriveno delovanje spoljnog faktora“, koji ima uticaja na pojedine opozicione političare, medije, nevladine organizacije i sindikate.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je mišljenje svog stranačkog kolege iz Čačka, samo što je dodao da strani agenti ipak nemaju neki značajan uticaj u društvu.

Ove izjave, koje podsećaju na devedesete godine i progon neistomišljenika, izazvale su oštre reakcije javnosti, dok su ih pojedina novinarska udruženja nazvala „opasnim“.

NUNS i NDNV su podsetili da je već bilo inicijativa da se prave registri „stranih plaćenika“, dok Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava izjavu Parezanovića vidi kao dokaz da je BIA pretvorena u partijsku organizaciju.

PRITISCI I NAPADI

Pretučen urednik portala Žig info iz Grocke 


Glavni i odgovorni urednik portala Žig info iz Grocke Željko Matorčević fizički je napadnut prošle nedelje, kada ga je nepoznati mladić, koji ga je pre toga pratio, nekoliko puta udario. Matorčeviću je tada polomljena jagodična kost, zbog čega je u petak morao na operaciju.

Matorčević u izjavi za ovaj sajt nije hteo da nagađa ko ga je i zašto napao, ali je ukazao da za to ne vidi nikakav drugi razlog osim bavljenja novinarskim poslom.

Slučaj je, kako je ovaj portal objavio, prijavljen policiji u Kaluđerici, koja je izveštaj o napadu prosledila tužilaštvu.

U NUNS-ovoj bazi o napadima i pritiscima na novinare te pretnjama novinarima, ovo je 62. incident od početka godine.

Napad su osudila najveća novinarska udruženja.

PRITISCI I NAPADI

Napadi na Sejdinovića u Skupštini


Šef poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović, tokom skupštinskog zasedanja, rekao je za predsednika NDNV Nedima Sejdinovića da „ne želi dobro svojoj državi“, da ljudi poput njega žele da „unesu strah i nemir kod građana“ i da „širi paniku i dezinformacije“.

Pokazujući fotografiju i tvit Sejdinovića, na to se nadovezao poslanik Marjan Rističević optužujući ga za „niz uvreda“, na koje je istog dana, otvarajući fabriku Leoni,ukazao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

NUNS i NDNV, kao i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, osudili su napade na Sejdinovića.

Udruženja su podsetila da su, u okviru Tima za dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima, zahtevala da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, kao i na to da vlast, oglušujući se o ovaj zahtev, dovodi u pitanje smisao otpočetog dijaloga.

PRITISCI I NAPADI

Inicijativa za odmrzavanje rada u Grupi za bezbednost novinara


Stalna radna grupa (SRG) za bezbednost novinara, koja gotovo godinu dana nije radila, od kada su u novembru 2017. gotovo sva novinarska udruženja u njoj zamrzla članstvo, sastala se prvi put protekle nedelje kako bi se otvorio dijalog o eventualnom nastavku rada.

Novinarska udruženja su pred predstavnike MUP-a, BIA i tužilaštva u SRG stavila akcioni plan, kojim se određuju prioriteti delovanja i rokovi za izvršenje zahteva novinara.

Pojedina udruženja su izrazila spremnost da se vrate u SRG za bezbednost novinara, dok se konačni odgovori svih članica SRG očekuju tokom ove nedelje.

Na sastanku je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izneo pre toga najavljenu inicijativu o potrebi uvođenja „bezbednosne procene“ za novinare koji smatraju da su ugroženi, kao i SOS telefona za one koji su napadnuti.

Ova inicijativa izazvala je različite reakcije novinara, koji smatraju da su upravo od strane države najviše ugroženi, a zabrinuti su i za zaštitu svojih izvora.

PRITISCI I NAPADI

Sindikalac iz Lučana traži da se Tanja Vojtehovski uhapsi


Posle emisije „Život priča“ na TV Prva, koja se bavila nesrećama u preduzeću „Milan Blagojević –Namenska“ u Lučanima, sindikat te fabrike najavio je prekid rada za utorak, 16. oktobar.

Slobodan Nešovanović, vođa smene ove fabrike i jedan od sindikalnih lidera, koji je i lokalni aktivista SNS-a, tražio je preko društvenih mreža da se autorka emisije Tatjana Vojtehovski uhapsi.

Emisija je, inače, ukazala na kršenje zakona i procedura, kao i na nastojanje rukovodstva fabrike da za pogibiju okrivi mrtve radnike.

Reagovali su NUNS i NDNV, koji su osudili pritiske na Tanju Vojtehovski i TV Prva.

Cenzolovka informiše javnost o pitanjima od značaja za slobodu medija u Srbiji. Sajt je osnovala Slavko Ćuruvija fondacija 26. juna 2014. godine.

Dobili ste ovaj email zato što smo smatrali da biste mogli biti zainteresovani za njegov sadržaj. Ako niste, kliknite ovde!
 
Cenzolovka
Facebook
Twitter
 

Copyright © 2018 Slavko Ćuruvija fondacija