Foto:cema.rs

''Informisanje u javnom interesu osoba sa invaliditetom'' bila je tema okruglog stola koji je organizovao čačanski Centar za monitoring i aktivizam – CEMA. Ova organizacija, zajedno sa lokalnim medijima okupljenim oko Medijskog skloništa, pokrenula je inicijativu za izdvajanje 10% od ukupnih sredstava za sufinansiranje medijskih projekta koji se bave položajem osoba sa invaliditetom u gradu Čačku.

Svi argumenti za pokretanje ove inicijative sadržani su u Analizi medijskih sadržaja publikovanih u periodu od 01. jula 2020. do 31. decembra iste godine na pet lokalnih informativnih portala. Ključni podatak je da je, nakon analiziranih 10 hiljada medijskih sadržaja koji su imali ključne reči korona, kovid, pandemija, OSI, osobe sa invaliditetom, samo 0,5% posvećeno ovoj ranjivoj grupi.

Ovom događaju, koji je održan u Cеntru za stručno usavršavanje u Čačku, prisustvovala su gotovo sva udruženja OSI, deo lokalnih medija, kao i predstavnici Britanske ambasade i Trag fondacije iz Beograda. Poziv je upućen i predstavnicima lokalne samouprave, Miroslavu Petkoviću, pomoćniku gradonačelnikа za društvene delatnosti i Dragomiru Šipetiću, članu Gradskog veća zaduženom za oblast socijalne politike, ali, kako su rekli, nisu bili u mogućnosti da prisustvuju zbog održavanja sednice Skupštine grada u istom terminu.

Na početku okruglog stola, rezultate Analize je predstavila Dragana Krnetić, programska urednica Centra za monitoring i aktivizam i koautorka ovog dokumenta, koja je istakla da su, pored istraživačkog tima, značajan doprinos u izradi ovog dokumenta, kroz volonterski rad, dali studenti novinarstva i drugih društvenih fakulteta. ''Ali, najvrednije od svega je što su u ovaj proces direktno bile uključene osobe sa invaliditetom i zbog toga im dugujemo ogromnu zahvalnost'' – istakla je Krnetić.

Nakon jednoiposatnog  razgovora učesnici su izrazili svoja zapažanja i utiske koje su poneli sa ovog skupa.

''Današnja aktivnost je jedna od mnogih koje podržavamo zajedno sa našim partnerima iz Trag fondacije. Podrška dolazi od Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Poslednjih nekoliko godina su bile teške za sve ali posebno za osobe sa invaliditetom. Zato mi je drago što se na njih ovaj projekat fokusira uključujući još jedan važan aspekt a to su mediji koji mogu da pomognu da se poveća vidljivost osoba sa invaliditetom. Zato želim vrlo snažno da ohrabrim medije, ali i lokalnu vlast, da koriste rezultate Analize kao i preporuke koji su danas predstavljeni kako bi poboljšali položaj osoba sa invaliditetom u svojoj lokalnoj zajednici'' – izjavio je Tomas Rajt (Thomas Wright), šef programskog Fonda za dobru upravu britanske Vlade.

Nataša Konstantinović, koordinatorka programa javnih politika u beogradskoj Trag fondaciji kaže da joj je izuzetno drago što je prisustvovala ovom događaju koji organizuje CEMA a koji je, inače, podržan u okviru projekta ''Istraži – osnaži'' koji sprovodi Trag fondacija, a finansiran je od strane Ujedinjenog Kraljevstva. ''Ovaj projekat podržava javno zagovaračke inicijative koje se bave ekološkim, socijalnim i omladinskim politikama. Trag fondacija već 22 godine podržava udružene građane  i organizacije koje predstavljaju interese građana, posebno iz osetljivih grupa kao što smo danas imali priliku da vidimo. Ono što mi je izuzetno drago je što je danas bio prisutan veliki broj udruženja osoba sa invaliditetom koja se bave njihovim pravima i što smo imali priliku da čujemo njihov glas. Moram priznati da sam zapisivala sve što su učesnici govorili, a posebno sam se fokusirala na probleme sa kojima su suočeni u svojoj lokalnoj zajednici''.

Vladan Petković, predsednik Udruženja paraplegičara – Čačak ističe da kao udruženje aktivno učestvuju i podržavaju ovu inicijativu koja bi obezbedila veće prisustvo osoba sa invaliditetom u medijima.

''Značajna je podrška gospode iz Britanske ambasade koji su danas bili ovde i čuli naše probleme. Verujem da sva udruženja OSI, donatori, CEMA i mediji koji su pokrenuli inicijativu, ali i lokalna samouprava, sa kojom smo imali dobru saradnju, zajedničkim snagama možemo unaprediti uslove našeg života u svim segmentima''.

Jedna od najuspešnijih čačanskih sportistkinja, Tanja Mikašević, kaže da je i sama bila iznenađena podacima o tome koliko su malo osobe sa invaliditetom zastupljene u medijima, ali da ''krivca'' ne bi trebalo tražiti samo među novinarima, već i među samim osobama sa invaliditetom.

''Moj utisak je da se nismo dovoljno trudili da se nametnemo svojim temama i problemima sa kojima se suočavamo, zato u narednom periodu moramo biti mnogo aktivniji'', poručuje Tanja.

Ono što je posebno značajno jeste što su se u neformalnim razgovorima sa gostima iz Beograda iskristalisale tri ključne aktivnosti na kojima bi trebalo raditi u narednom periodu. To su nabavka vozila za osobe sa invaliditetom, angažovanje tumača na znakovni jezik u ključnim lokalnim institucijama i nabavka novih mašina u preduzeću ''Pehar'' koje je osnovalo Udruženje paraplegičara u Čačku.

''Mi smo spremni da udruženjima pružimo svu podršku kroz organizovanja skupova na kojima će potencijalnim donatorima predstaviti svoje ideje, prilikom aplikacija i svakoj drugoj vrsti logistike. Ali je jako važno da u taj proces budu uključeni i predstavnici lokalne samouprave koji još uvek civilni sektor identifikuju kao ''strane plaćenike, izdajnike, soroševce...''. Tačno je da mi imamo različite pristupe i metode delovanja, ali bi konačan cilj trebalo da nam bude isti, a to je bolji i dostojanstven život svakog člana lokalne zajednice. Sve dok se ne uspostavi takav pristup suočavaćemo se sa svim ovim problemima o kojima se danas sa puno emocija govorilo'' – zaključila je Svetlana Kojanović, direktorka Centra za monitoring i aktivizam – CEMA.

Kompletnu Analizu i istraživanje možete pogledati na ovom LINKU.