ASMEDIA

MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PRAVA MERA MEDIJA

Pošto je završila i objavila istraživačku studiju “Prava mera medija”, Asocijacija medija nastavlja rad na istoimenom projektu. Već 4. oktobra očekuje nas jednodnevna strukovna konferencija u Beogradu na kojoj će se okupiti svi zainteresovani za dalji razvoj oblasti medijskih merenja u Srbiji. Više inostranih predavača, predstavnika međunarodnih istraživačkih kompanija, medijskih asocijacija i oditorskih kuća, održaće prezentacije o najnovijim dostignućima u ovoj oblasti, ali i podeliti sa nama iskustva sa tržišta koja su uporediva sa našim kako u oblasti regulative, tako i u pojedinim vrstama medijskih merenja. Značajan deo zauzeće i razgovor o merenjima digitalnih medija, ali i o tome kako se vrši medijsko planiranje sa i bez podataka. Na kraju konferencije biće predstavljen program obuka za medijska preduzeća na temu „Kako pripremiti svoj medij za merenje“. Konferencija i obuke će se realizovati u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, i uz pomoć USAID programa za jačanje okruženja za bolje poslovanje medija. Izvršna produkcija je u rukama iskusnog tima Color Media Communication.


O MEDIJSKOJ SAMOREGULACIJI

Kompanija Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, 25. i 26. septembra organizuje dvodnevni. Seminar je posvećen dopunskoj edukaciji novinara u cilju kvalitetnijeg izveštavanja o problemima medijske samoregulacije u Srbiji.U radu seminara može da učestvije dvadeset polaznika iz medijskih kuća širom zemlje. Prijave za učešće slati najkasnije do 01.09.2018. godine na e-mail adrese: info@mncbgd.com i info@asmedi.org. Kao govornici u radu seminara će učestvovati predstavnici Saveta za štampu, Komisije za žalbe Saveta za štampu, Ministarstva za kulturu i informisanje, sudije, advokati, istaknuti novinari i urednici.


RADNA GRUPA VREDNO RADI

Radna grupa, koju je formirala Vlada Republike Srbije za potrebe izrade nacrta Strategije javnog informisanja za period od narednih pet godina, polako privodi kraju svoju prvu fazu rada, a to je Analiza stanja izdvojenih 17 tema, među kojima su pitanja medijskog pluralizma, informisanja manjinskih zajednica, pitanje javnih servisa, medijska pismenost, ali i mnoge druge teme važne za ekonomsku održivost medija. Radna grupa radi dinamikom dva sastanka nedeljno, a posle analize predstoji joj rad sa ekspertima, definisanje ciljeva, analiza mera i efekata, kao i sastavljanje akcionog plana. Metodologija rada, za razliku od ranijih pokušaja, definisana je novim Zakonom o javnim politikama, što sa jedne strane olakšava rad, ali i ne leži svim članovima radne grupe koji nisu imali iskustva sa takvim tehnikama i načinom odlučivanja. Činjenica je da je ovakav način rada daleko inkluzivniji od svih prethodnih i da je data prilika svim zainteresovanim stranama da u određenoj formi iskažu svoje interese. Rok za izradu nacrta je kraj godine. Asocijacija medija ima svog predstavnika u ovom telu.


DONACIJA PRIVREDNE KOMORE TANJUGU

Novinska agencija Tanjug dobila je od Privredne komore Srbije (PKS) 1.435.000 dinara za kameru najnovije generacije, preneo je juče Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Donacija je Tanjugu uplaćena 21. juna 2018. godine po osnovu ugovora koji su potpisali Privredna komora Srbije i Tanjug u cilju "kvalitetnijeg praćenja i aktivnog izveštavanja o važnim društveno-ekonomskim događajima u Srbiji", piše u odgovoru koji je PKS uputila CINS. Navodi se i da Tanjugov ekonomski servis prati teme o aktivnostima Komore i drugih poslovnih asocijacija. Iako je Tanjug ugašen uredbom Vlade pre tri godine, on je u 2017, poredeći sa prethodnom godinom, uvećao prihode od donacija, dotacija i subvencija, kao i prihode od prodaje proizvoda i usluga. Za prihode Tanjuga delom su zaslužne i pojedine državne institucije koje su nastavile da isplaćuju novac Agenciji,tako što su sklapale različite komercijalne ugovore i nakon što je 31. oktobra 2015. prestao da važi Zakon o Tanjugu. Od tada do 15. juna 2018. Agenciji je isplaćeno 117.628.222 dinara državnog novca, od čega 40.838.064 dinara po osnovu komercijalnih ugovora. Ostatak novca dat je za gašenje Tanjuga.


JOŠ 14,4 MILIONA DINARA ZA POTREBE TANJUGA

Vlada Srbije odobrila je 14,4 miliona dinara Republičkoj direkciji za imovinu za finansiranje izbora procenitelja koji bi trebalo da analizira ugovore i utvrdi visinu naknade za ustupanje imovinskih prava agencije Tanjug, Objavljeno je u novom broju "Službenog glasnika". Kako se navodi, sredstva iz tekuće budžetske rezerve izdvajaju se "radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za finansiranje aktivnosti vezanih za postupak izbora ovlašćenog procenitelja, radi analize ugovornih odnosa i utvrđivanja visine naknade za ustupanje iskorišćavanja drugih imovinskih prava Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug". O realizaciji tog rešenja staraće se Ministarstvo finansija.


PRVI BROJ ČASOPISA „ARTEM“

Prvi broj mesečnog časopisa „Artem“ predstavljen je 3. septembra u svečanoj sali Gradske opštine Stari grad. Kako kaže glavna i odgovorna urednica ovog časopisa i članica UNS-a Dragana Đokić Artem je časopis kulture i umetnosti življenja, a tekstovi su na srpskom i engleskom jeziku“.„Nastali smo iz potrebe da iz meseca u mesec stvarnost sagledavamo iz drugačijeg, možda čak i jednog zaboravljenog ugla kako bi uspeli da povratimo i negujemo prave vrednosti u našem društvu“, rekla je UNS-u Đokić. U septembarskom broju čitaoci će moći da pročitaju intervjue sa poznatim književnicima, kompozitorima, glumcima, kao i da saznaju više o kulturnim i naučnim institucijama…


GRAFIMA 2018.

Ovogodišnji, 40. Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije - Grafima - najznačajnije godišnje regionalno sajamsko okupljanje profesionalaca u ovim oblastima, biće održan pod svodovima Beogradskog sajma od 26. do 29. septembra 2018. godine. Pod sloganom "Više boje", srpskom i regionalnom tržištu biće predstavljen širok spektar mašina, uređaja i opreme za grafičku industriju, paleti neizostavnih sirovina, repromaterijala ili finalnih proizvoda za različite sektore grafičke industrije, ali i kompleksnim softverskim, ICT ili dizajnerskim rešenja u ovim oblastima. Na sajmu se kao izlagači, prezenteri, davaoci usluga ili u drugom svojstvu pojavljuju proizvođači, uvoznici, izvoznici i distributeri mašina, opreme i komponenata, štamparije, dizajn studija, uvoznici repropromaterijala, papira, polovnih mašina... Domaćin ovogodišnje Grafime je kompanija Epson, globalni lider u inovacijama i proizvodnji uređaja za prikaz slike. Ne treba zaboraviti da se zajedno sa Grafimom, na istom mestu i u isto vreme, od 26. do 29. septembra 2018, u hali 4 Beogradskog sajma, održava i 26. Međunarodni sajam informatičko-bitrotehničke opreme Biro-Expo.


URUČENA NAGRADA “MILORAD MANDIĆ MANDA”

Glumac Srđan Žika Todorović proglašen je na Filmskim susretima u Nišu dobitnikom nagrade "Milorad Mandić Manda" za najbolje ostvarenu komičnu ulogu u celokupnoj filmskoj produkciji u proteklih godinu dana. Povelja i nagrada od 100.000 dinara pripala mu je za izvanredne uloge u filmovima "Prokleti pas" i "Južni vetar". Srđan Todorović se zahvalio ljudima koji su "ekspresno brzo uspostavili ovu nagradu" - pre svega porodici Mandić, produkciji "Contrast Studios" Radoša Bajića i kompaniji "Blic". Nagradu su mu uručili direktor "Blica" Veselin Simonović i Predrag Jočić, producent "Contrast Studios" i direktor fotografije. - Moja osećanja su pomešana. Imam veliku čast ali i tugu da se drugu godinu nalazim na ovom mestu i da najavim dobitnika nagrade "Milorad Mandić Manda". Verovatno da bi on bio među dobitnicima ove godine, ali nažalost nije sa nama. Mi ćemo i kroz ovu nagradu održavati uspomenu na velikog Mandu - rekao je direktor "Blica" Veselin Simonović. Nagrada "Milorad Mandić Manda" je ustanovljena prošle godine na inicijativu Radoša Bajića, uz podršku "Blic-a" i kompanija "Ringier Axel Springer". Prvi dobitnik bio je Nikola Kojo.


MEDIJSKI KONKURS „DRUGAČIJE OD DRUGIH“

Podsećamo vas da je Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije (SKGO), u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" koji finansira Vlada Švedske, i ove godine raspisala konkurs za najbolje medijske priloge o praksi u lokalnoj samoupravi "Drugačije od drugih" koji je za novinare lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija otvoren od 15. aprila do 15. oktobra 2018. godine. Teme konkursa su: EU integracije, zaštita životne sredine, unapređenje poslovne klime, prevencija i upravljanje vanrednim situacijama, као i rodna ravnopravnost i ljudska prava na lokalnom nivou. Raspisivanjem ovog konkursa SKGO želi da istakne važnost i ulogu lokalnih vlasti u ovim oblastima, a u cilju poboljšanja kvaliteta usluga koje pružaju građanima. U okviru konkursa "Drugačije od drugih" biće dodeljeno ukupno pet nagrada, a autori najboljih priloga biće nagrađeni laptop računarima. Ocenu o najboljim medijskim prilozima doneće nezavisni žiri, koji čine iskusni urednici vodećih redakcija: Nada Gogić (RTS), Suzana Trninić (TV Prva), Veselin Simonović (Blic), Zoran Sekulić (Fonet) i Vladan Samardžić (Večernje novosti).


NOVOSADSKI OKTOBERFEST 2018

Uz podršku Ambasade Nemačke, Nemačko-srpske privredne komore i Grada Novog Sada, Color Press grupa organizuje Novosadski Oktoberfest 2018 koji će se održati 19. i 20. oktobra. Nakon fantastičnih uspeha u prethodne dve godine održavanja ovog festivala, kada je više od 15.000 posetilaca došlo u Master centar Novosadskog sajma na ovu dvodnevnu manifestaciju, za ovu godinu pripremljeni su novi sadržaji na kojima će ljudi uživati uz već tradicionalno dobro pivo, perece, kobasice... Neki od izvođača koji će nastupiti na festivalu su: Hladno pivo, Dejan Petrović Big Band, Zvonko Bogdan, Psihomodo Pop, Orthodox Celts, Love Hunters. Za više informacija o samom programu, rezervaciji stolova možete posetiti zvaničnu veb-stranicu: oktoberfest2018.rs.