Foto: cema.rs/ Luka K.

Analiza koja je pred vama sastavni je deo projekta “Forum za građanski nadzor javnih politika lokalne zajednice” koji je sproveo čačanski Centar za monitoring i aktivizam – CEMA uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija. Osnovni cilj ovog projekta je da se, kroz građanski aktivizam, obezbedi nadzor nad raspodelom javnih sredstava za sufinansiranje medijskih projekata čiji bi sadržaji trebalo da obezbede medijski pluralizam i kvalitetno informisanje svih građana Čačka.

Ovaj dokument je nastao iz potrebe, kako nas pripadnika nevladinog sektora, tako i velikog broja medijskih radnika, građana i građanki da se ova oblast preciznije uredi i otklone uočene slabosti.Za nas je veoma važna transparentnost celog procesa kao i mehanizmi kontrole, kako organa vlasti, tako i medija koji bi realizacijom odobrenih projekata trebaloda ostvare javni interes u oblasti javnog informisanja.

Analiza uključuje period od2013. godine, kada je u gradu Čačku, prvi put u Srbiji, primenjen model projektnog sufinansiranja medija,do 2018. godine.Posebna pažnja posvećena je 2017.i 2018. godini, kako zbog aktuelnosti, tako i zbog lakše dostupnosti medijskim sadržajima. Protekle godine u gradu Čačku odobrena su 33 projekta, a proizvedeni medijski sadržaji su predmet naše detaljne analize.

Na dnu ove stranice možete preuzeti dokument u PDF formatu.


Preuzmite PDF dokument