Foto: Cemaforum.rs

Ženama je potrebno više solidarnosti, međusobnog razumevanja, podrške i saradnje da bi u svakom pogledu napredovale, poruka je danas održane panel diskusije „Žensko političko liderstvo: Uloga žena u ostvarivanju prava”. Uz mentorsku šetnju žene majke, domaćice, privrednice, predstavnice različitih udruženja, mlade volonterke razmenile su svoja iskustva i pronašle model za dugotrajnu saradnju.

Mentorska šetnja je prilika za promovisanje programa koji radi na ekonomskom osnaživanju i profesionalnom usavršavanju žena i razmeni mišljenja o ženskim pravima i ravnopravnosti. Čačak je bio domaćin mreži mentorina, mentorki, alumnistkinja i saradnica koje Mentorskom šetnjom stavljaju do znanja javnosti o značaju razvoja ženske solidarnosti i razmeni znanja i informacija u cilju jačanja ženske zajednice.

Posle šetnje održana je panel diskusija na kojoj je Andrijana Nikitović, projektna asistentkinja u Evropskom pokretu Srbije, istakla da su žene u manjim lokalnim zajednicama dodatno marginalizovne u odnosu na žene u velikim gradovima. „U Srbiji, iako su žene zastupljene u parlamentu, čini se da nemaju stvarnu moć da nešto promene. Statistka ne bi trebalo da nas zavara jer, bez obzira na obrazovanje i poziciju, žene i dalje manje zarađuju od muškaraca na istim poslovima. Upravo ovakve šetnje, okupljanja žena i razmena mišljenja pokazuju koliko nam je značajna ženska solidarnost i koliko je potrebno da učimo jedna od druge.“

Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, istakla je da je uravnotežena zastupljenost žena u svim delovima društva neophodna: “Iako veća prisutnost ne garantuje da će interesi žena biti prioritetni, ali bez njih oni neće biti uzeti u obzir. Žene treba da budu prisutne u svim oblastima bitnim za društvo i dodatno ohrabrene da ne odustaju od ulaska u političku trku jer imaju znanje i kapacitete i ravnopravni su partneri.”

Gorana Tanasković, direktorka Udruženja poslovnih žena „Nadežda Petrović“, poručuje da je jako bitna želja da se mladima prenese znanje i iskustvo. „Cilj je da prenesemo veru da se može uspeti u svemu što poželimo. Jako je bitno da imamo žene na rukovodećim funkcijama koje će nas podržati. Potrebna je veća vidljivost žena pogotovu na lokalu gde se mnogo manje priča o zaslugama koje žene imaju na opšti društveni i ekonomski razvoj.“

Ljiljana Petrović, presednica Udruženja Laris, smatra da organizacije civilnog društva konstantno ukazuju na neravnopravnosti koje postoje u društvu kako na nivou države tako i na lokalnom nivou. „Posebno zabrinjavajuć je podatak da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje svaka treća nezaposlena osoba u gradu Čačku je žena, to moramo da promenimo“, naglasila je Ljiljana.

Pored Povrenice za zaštitu ravnopravnosti, Evropskog pokreta, Udruženja Laris, Incijative mladih za ljudska prava, Udruženja poslovnih žena “Nadežda Petrović” podršku panelu pružila su i udruženja Evgenija iz Ježevice i Centar za monitoring i aktivizam CEMA iz Čačka kao i lokalna Kancelarija za mlade.

Mentorsku šetnju i javnu diskusiju realizuje Evropski pokret u Srbiji, u okviru Programa Podeli svoje znanje koji 12 godina zaredom podržavaju Ambasada SAD u Srbiji i Misija OEBS u Srbiji. Današnji događaj Evropski pokret u Srbiji organizovao je u partnerstvu sa Udruženjem poslovnih žena “Nadežda Petrović” i Udruženjem “Laris” iz Čačka.

Izvor: Cemaforum.rs