Foto: Epicentar press

Kod spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću u Čačak sinoć je održan prvi u nizu protest Stop nasilju, koji se iz Beograda proširio na gradove u unutrašnjosti Srbije.

Okupljenim građanima obratile su se profesorka psihologije Senka Kostić iz pokreta Kreni-promeni i Ljiljana Bralović aktivistkinja iz SEOSA i predsednica Udruženja "Suvoborska greda.

Nakon obraćanja su pročitani zahtevi sa protesta koji su identični onima koji se mogu čuti nedeljama u Beogradu, a to su ukidanje dve televizije sa nacionalnim frekvencijama zbog promovisanja bluda i nemorala Happy i Pink, smenu članova REM-a, rukovodstva RTS, gašenje tabloida koji promovišu nasilje, kao i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA, Aleksandra Vulina.

Okupljeni građani su potom krenuli u protestnu šetnju od spomenika Stepi Stepanoviću Ulicom gospodar Jovanovom, potom Karađorđevom, Kralja Petra Prvog, Ljubićkom, Bate Jankovića, Župana Stracimira i preko trga do spomenika vojvodi Stepi.

Ispred zgrade u kojoj je sedište Upravnog okruga ostavili su kantu sa znakom upozorenja za opasni otpad, upućujući na činjenicu da se u blizini samog centra grada, u bankrotiranoj Fabrici reznog alata, nalazi više desetina tona otpada o kojem niko ne brine.

Zbog protesta protiv nasilja, nakon dugo vremena, u Čačku su se udružile gotovo sve opozicione stranke i grupe: Narodna stranka, GG Čačak je naš, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Dveri i Nova Srbija.

Sledeći protest protiv nasilja u Čačku najavljen je za petak, 30. juna, u 19 časova.

Izvor: Epicentar press