Foto: Evo ruka

Kada majke dece sa smetnjama u razvoju ujedine svoje znanje, sposobnosti, veštine, podele probleme i nedoumice nastane udruženje koje poveže celu Srbiju u jedno socijalno preduzeće. Udruženje „Evo ruka“ iz Zemuna posluje već par godina po principima solidarne ekonomije i ima nezamenjivu ulogu u razvoju društvene integracije.

 “Evo ruka” je udruženje za pomoć deci sa smetanjama u razvoju, pružaju podršku majkama bolesne dece i osamostaljivanju mladih osoba sa invaliditetom. Već 13 godina rade na razvoju nedostajućih usluga u zajednici i sada imaju mrežu roditelja po celoj Srbiji. “Evo ruka” neguje društveni aktivizam, povezuje zajednicu u cilju pružanja konkretne pomoći porodicama i razvija inovativnu inkluzivnu praksu.

Iako ovo udruženje postoji više od decenije, tek poslednjih nekoliko godina se aktivno bavi socijalnim preduzetništvom. Ana Knežević, predsednica Udruženja “Evo ruka”, kaže da je sve krenulo sa otvaranjem Inkluzivnog centra u Zemun polju.

“Inkluzivni centar se nalazi u maloj sredini, skoro seoskoj i u svom sklopu ima njivu od 20 ari. Niko od nas se nije bavio poljoprivredom ali smo videli priliku da naučimo nešto novo i da pokrenemo proizvodnju. Ugrabili smo šansu kada je Delta fondacija raspisala konkurs za subvencije i tada smo dobili dva plastenika.”

Kroz taj projekat članovi udruženja su naučili o gajenju poljoprivrednih kultura, ali su ubrzo shvatili da kroz tu malu proizvodnju ne može da se zaradi dovoljno: “Ideja je bila da roditeljima obezbedimo posao i da od prodaje poljoprivrednih proizvoda ostane novca za funkcionisanje Udruženja”, kaže Ana.

Već sledeće godine opredelili su se za proizvodnju zimnice: „Pravili smo pradajz sok i ajvar. Iz tog jednog plastenika izađe oko hiljadu kilograma paprike, a od toga dobijemo oko 300 do 400 tegli ajvara što nije dovoljno.“

Tokom perioda pandemije Udruženje “Evo ruka” je odlučilo da se ne bavi više samo poljoprivredom već su formirali mrežu malih proizvođača i paralelno sa tim započeli proizvodnju džema, sokova…

Ovakav način rada omogućio je Udruženju, koje primarno radi sa osobama sa invaliditetom, da se poveže sa drugim organizacijama koje se bave mladima, osnaživanjem žena, privrednicima, poljoprivrednicima i sa društveno odgovornim kompanijama.

Organizovali smo volonterske akcije i to je promenilo naš način razmišljanja“, kaže Ana Knežević i dodaje:

„Društveno odgovorne kompanije su nam pokazale da definitivno žele da nam pomognu, žele da se uključe u rad organizacija. Osobe sa kojima mi radimo, mame dece sa smetnjama u razvoju, su naučene da mole za pomoć, jer nas ne vide, ne uvažavaju i veoma često se i same povlačimo. Upravo zbog te stigme nama je veoma značilo što su, na primer, 2016. godine na tu prvu našu akciju došli ambasador Evropske unije i direktor Vojvođanske banke. Mi smo tada obradili zajedno sa njima oko 100 kilograma jagoda i napravili 186 malih teglica džema a onda su oni otkupili to za svoje zaposlene. Tu smo shvatili na koji način možemo da zaradimo i pomognemo razvoju socijalnih usluga.“

“Evo ruka” još uvek nije zvanično registrovano socijalno preduzeće: „Mi imamo registrovanu poljoprivrednu proizvodnju i sa tom šifrom delatnosti smo prodavali „sa praga“ jer nam zakon to omogućava. Naše preduzetništvo se ne bazira na zapošljavanju osoba sa invaliditetom već se dobit reinvestira u rad sa ranjivim grupama a tu spada edukacija majki, defektološki tretmani za decu, nabavka repro materijala.“

Po rečima Ane Knežević “Evo ruka” nema klasične poslovne ciljeve, već žele da steknu onoliko sredstava koliko im je dovoljno da mogu da ostvare primarnu socijalnu misiju:

 „Ne želimo da postanemo klasično preduzeće jer je jako tanka granica između profita koji moraš da stičeš da bi održao udruženje i klasičnog poslovanja kojim se gubi socijalna misija. Nama je jedini cilj da obezbedimo plate za majke koje brinu o deci ometenoj u razvoju, da obezbedimo programe za našu decu. Nije nam u socijalnom preduzetništvu akcenat na preduzetništvu. Našli smo model koji nam odogovara’’, ističe Ana.

“Evo ruka” se vodi idejom da donirati znači ljubav, ali u njihovom slučaju možemo dodati da je ljubav zajedništvo i podrška koje mame jedne drugima pružaju. Ipak, ovakvim udruženjima je i dalje potrebna podrška kako donatora i preduzeća tako i jedinica lokalnih samouprava. Trenutno „Evo ruka“ sa mamama dece svih uzrasta  sa smetnjama u razvoju okuplja 110 žena iz cele Srbije. Kada bi sve lokalne samouprave pružile podršku, u smislu bar otkupa proizvoda koje ove vredne mame naprave, ovo solidarno preduzeće bi dobilo šansu da obezbedi kompletnu odživost na duži vremenski period.

Izvor: Cemaforum.rs

Fotografije: Udruženje ''Evo ruka''